Axeltrycket nr.1 2010


Trailerline elvinschar

FOMA introducerar ett nytt elvinschprogram, T-max, en kvalitetsprodukt som finns i 5 olika modeller, från dragkraft 2 040 kg till hela 6 810 kg.

För t ex båttrailers finns 3 modeller med syntetiskt band (dragkraft 2 040, 2 700 och 4 300 kg). För tyngre insatser finns 2 modeller med stålwire (dragkraft 4 080 och 6 810 kg).

Vinschen levereras med monteringsplatta och kombibetjäning, vilket innebär både med trådlös fjärrkontroll och med sladd.

För mer information, kontakta FOMA.


Test av bromsbackar

FOMA genomförde under vintern 2009/10 ett korrosionstest där BPW original bromsbelägg och produkter från två andra tillverkare utsattes för väder, vind och vägsalt.

RESULTAT:
På bromsbeläggen från andra tillverkare bildades redan efter kort tid rost på ytan medan BPW original belägg behöll sin ursprungliga yta (se bild). Rost på ytan kan bidra till försämrad bromsverkan och förorsaka funktionsstörningar.

Vi rekommenderar alltid BPW original- delar om du vill vara säker på bästa funktion och livslängd.


Lättast i flisklassen?

Efter många tester kan vi nu erbjuda ett riktigt lätt alternativ för flisbyggnationer.

Axelinfästningen är svetsad för att tåla de höga påkänningarna i framför allt bakvagnen på ett flisfordon. Enkelt uttryckt kan man säga att BPW kombinerar det bästa ur SL- och AL II-programmet; de lätta komponenterna (främre fäste och fjäder) från AL II samt svetsad infästning och krampor från SL-konceptet.

I dagsläget finns det ett utförande, för 9 tons axellast och singelmonterade hjul, godkänt för flisvagnar.

Den kompletta axelmodulen med skivbroms inklusive främre fästen, luftfjäderbälgar och svetsad axelinfästning väger från 426 kg. Med däck 445/45 R19,5” blir den totala axelvikten från 652 kg med stålfälg och 614 kg med aluminiumfälg.

Lättast i klassen?


1500 LUMEN med Jokon LED…

Jokon har tagit fram en ny LED arbetsstrålkastare som ger ett bra ljusflöde och är IP69-klassad.

Lite snabbfakta:

Stabil konstruktion i aluminium
Stabil fästplatta för M6 skruvar som medger stor variation vid monteringen

Konstruerad för 9-32 volt
Ger ca 1 500 Lumen och är IP69-klassad
Dimension 192 x 85 x 75 mm (utan fästplatta)
Vikt ca 1,5 kg

För mer information, kontakta FOMA


Full fart

Vi har laddat batterierna och sätter full fart mot sensommarens och höstens aktiviteter, med bl a Elmia Lastbil i Jönköping som första anhalt. Kom och besök oss i våra montrar U:308 och U:402.

Under året har vi fått in en del nya intressanta produkter i vårt sortiment, bl a Diagnosutrustning till ECO Tronic EBS och Trailerlines Elvinschar. Om dessa och andra nyheter kan ni läsa i denna tidning.

Utan tvekan har farten fortsatt att öka i branschen sedan vändningen i våras. Våra leverantörer gör allt för att klara av den ökande orderingången och för att hålla leveranstiderna inom normala gränser.

Vi ser fram emot ett nytt spännande arbetsår tillsammans med er!

Väl mött på Elmia Lastbil 25-28 augusti!
Kanske ses vi också på IAA i Hannover eller någon annan av de tyska mässorna.

Fredrik Moritz
VD FOMA


Ermax backkamerasystem

Foma introducerar ett komplett backkamerasystem från Brigade med 5¨ eller 7¨ TFT LCD färgmonitor med ljud i både kamera och monitor. Kontrollboxen är inbyggd i monitorn. Systemet har elektroniska avståndsmarkeringar och bakgrundsbelysta knappar. Vidare har systemet menyvisning i monitorn och är förberett för 3 kameror med automatisk manövrering via t ex blink- eller bakljus. Inkoppling till bl a DVD och satellitnavigering är möjlig. Kameran har 18 inbyggda infraröda ljusdioder för optimal nattsyn.

Levereras med 1 st kamera, 1 st monitor med fot, strömkabel, 1 st fjärrmanövrering och 20 meter kabel. Finns för såväl 12 som 24 volt.


Ermax arbetslykta 10-60 V

 • Arbetslykta i lysdiodutförande
 • 10 – 60 V
 • Kraftigt ljus och låg strömförbrukning
 • Ljusbild i brett eller smalt fält (spot)
 • Kraftigt metallhus
 • 50 cm lång anslutningskabel
 • Inbyggt skydd mot överspänning och omvänd polaritet
 • Arbetstemperatur: -40° till +50° C
 • Ljusspridning:
  spot horisontalt/vertikalt 10°,
  bred horisontalt/vertikalt 40°/25°

ECO Tronic EBS Diagnosutrustning

I tidigare Axeltryck har vi beskrivit det nya EBS-systemet, ECO Tronic EBS, som BPW utvecklat i samarbete med HALDEX. Lanseringen är nu i full gång och vi har även levererat de första systemen på den svenska marknaden.

Det är nu dags att se över vilket behov man har av diagnosutrustning. Det finns 3 olika varianter.

Trailer Manager
(art nr 99.00.000.9.64)
Trailer Manager är utrustningen för att programmera och para- metrera EBS-systemet. Med denna utrustning definieras vagnens mått och vikter samt överför viktiga data gällande bromsbestyckningen från bromsberäkningen. Man sätter även parametrarna som styr eventuell höj/sänkventil (Colas) och axellyftventil (ILAS) mm. Trailer Manager krävs hos fordonsbyggare samt verkstäder som behöver programmera och ändra parametrar i EBS samt läsa och radera uppkomna felkoder.

Den viktigaste detaljen i diagnosväskan är en diagnosadapter (interface) som möjliggör dataöverföring mellan diagnosanslutningen på EBS-systemets ECU och PC:ns USB-kontakt. Väskan innehåller dessutom anslutningskablar samt mjukvaran på ett USB-minne.

Vid köp av Trailer Manager krävs att man har fått utbildning på ECO Tronic EBS eller HALDEX motsvarighet EB+.

Trailer Analyser
(art nr 99.00.000.9.65)
Trailer Analyser är utrustningen för att utläsa och utvärdera data från EBS:en. Målgrupper är åkerier och speditioner samt även verkstäder och fordonsbyggare. Med Trailer Analysern kan man titta på ett antal tabeller och histogram med viktiga data om fordonets historia och insatsförhållanden.

Även Trailer Analyser innehåller, förutom kablar och mjukvara, en diagnosadapter (interface). Trailer Analyser används endast för att avläsa fordonets driftsdata, därför krävs ingen särskild utbildning för att få tillgång till denna utrustning. Uppdateringar distribueras kostnadsfritt via BPWs hemsida samt direkt via e-mail till registrerade användare.

Trailer Analyser, tillbehör till Trailer Manager
(art nr 99.00.000.9.66)
Trailer Manager kan kompletteras med Trailer Analyserns funktioner genom en tillbehörssats.

Satsen innehåller mjukvaran och diagnosadaptern från Trailer Analyser men saknar anslutningskablarna.


Tipp- och dubbelverkande cylindrar från Binotto och Mariz

Binotto tillverkar störst kvantitet och har det bredaste sortimentet av teleskopiska tipp- och dubbelverkande cylindrar i Europa.

I programmet ingår, förutom tipp- och dubbelverkande cylindrar, tankar, kolv- och kugghjulspumpar, kraftuttag, ventiler, slaglängdsbegränsare och pneumatiska styrningar med lyftkapaciteter från 2 till 100 ton.

Mariz ingår i Binotto-gruppen och tillvekar hydrauliska teleskopiska cylindrar för industri och lantbruk.

Vad är speciellt med Binottos och Mariz cylindrar?

 • Endast stålproducenter med högsta kvalitet godkänns som leverantörer.
 • Man använder uteslutande stålrör utan skarvar med hög brytpunkt och dragstyrka.
 • Konstruktionen av den yttre cylindern, från kapning av cylindern till testning, äger rum i en produktionslinje med helt automatiserade arbetsstationer.
 • Poleringssystemet förlänger cylinderns livslängd.
 • Tätningssystemet är testat för att fungera i de mest krävande miljöer.
 • Binotto-cylindrarna ar rullhärdade för en exceptionellt slät yta. Detta gör att spelet mellan stegen inte blir större än 0,07 mm, vilket ger högt motstånd och tålighet mot sido- och böjkrafter.
 • Binottokonstruktionen med ändlägesytor svarvade direkt i den solida cylindern utan svetsskarvar är fortfarande en oöverträffad lösning.

Verktygslåda från Bawer

Verktygslådor från Bawer finns nu också i FOMAs program. Verktygslådan kan levereras i ett antal olika utföranden och med olika funktioner. Kontakta FOMA för ytterligare information.

 • Materialtjocklek 1,5 mm
 • Testad avseende mekanisk hållbarhet samt vattensprut
 • Svetsad med laser och/eller tig
 • Låstyp Euroinox

Kan även levereras med dessa tillbehör

 • Alternativ luckhängning
 • Mellangolv och -väggar
 • Andra mått
 • Utdragbart fack
 • Matta invändigt
 • Ventilation
 • Valfri logotype
 • Gasfjädrar i locket