Axeltrycket nr. 2 2006


Translink höjer ambitionen:
Bli den svenske åkarens förstahandsval!

För ett och ett halvt år sedan antog Translink och Ory utmaningen att utveckla den svenska släpvagnsmarknaden. Vårt mål är att bli den svenske åkarens förstahandsval.

Vi har ägnat mycket tid åt att smälta samman våra kulturer, utbyta kunskaper och produkter, skapa samhörighet. Vidare har vi investerat i ett nytt 3D CAD-system.

Både Kilafors/BRIABs och Orys produktprogram och serviceutbud förnyas och förändras. Ett exempel är vår nya 4-axliga lastväxlarvagn. Ett svenskt lastväxlarsläp med unika egenskaper. Lastväxlarna, tippvagnarna, bilpåbyggnaderna kommer att förnyas medan skogsvagnar samt flis- och skåpchassis ytterligare förfinas.

Komplett lastväxlarprogram
Sammantaget har vi marknadens mest kompletta lastväxlarprogram med 3-axliga varianter från ORY och den nyutvecklade 4-axliga lastväxlarvagnen. Du ser dem i vår monter på ELMIA-mässan!

Ory har vidareutvecklat sitt marknadsledande dörrsystem för tippbilar och tippvagnar. I det nya utförandet med överliggare kan den invändiga höjden byggas ut från 2,2 m till fullhöjd, ca. 3,1 m.

Ny generation spannmålstippar
Ory har dessutom levererat ett miljöfordon med bakåttipp, dörrsystem och fastmonterad kran. En hydraulisk spridarlucka har också utvecklats för utportionering av bark, sand och matjordssäckar. I produktportföljen finns även grustippar, baserade på samma konstruktion som den nya generationens spannmålstippar. I Translinks kompletta serviceutbud ingår förutom reservdelar och reparationer även förebyggande insatser, broms- och smörjpaket, riktning och lackering samt släckning av 2:or (vi är ackrediterade av SWEDAC). Vi erbjuder även ingenjörstjänster för att bygga om eller förbättra en vagn.

Vi har kompetensen, verktygen och viljan att bli din samarbetspartner på svensk mark.

Välkommen in när du har vägarna förbi!

Roger Hjerth
VD Translink

Anders Tenor
Ory Transportteknik


Livet börjar först vid 26 ton!

Vi har olika intressen här i livet. Ett av de mer udda är nog kärleken till lastbilar.

Stefan Bengtsson tillhör den lilla (?) exklusiva skara som tycker livet börjar kring 18 ton lastbil och blir först riktigt bra vid 26 ton. Varför kan man ju undra.

”I hela mitt yrkesverksamma liv har jag sysslat med lastbilar. Fram till 1984 var jag anställd på ett åkeri. Därefter blev det FOMA fram till 2002. Under de åren arbetade jag bl.a. som servicetekniker, med sales support och slutligen som försäljningschef på den tunga sidan. Så det där med lastbilar finns i mitt blod.”

Tillbaka på FOMA
Det är således en erfaren och kunnig person som efter några år på Daimler återvänder till fadershuset. Stefan kommer som produktchef och marknadskoordinator att arbeta med att driva FOMAs produktgrupper från produktionsbolag / leverantörer tvärs igenom organisationen ut mot kunder och användare. Understöd till FOMAs försäljningsorganisation, produktlanseringar, framtagning av produkt- och marknadsstrategier, marknadskommunikation
och mässplanering är andra arbetsuppgifter som ligger på Stefans bord.

”Det känns stimulerande att vara tillbaka på FOMA”, säger Stefan som inte lär få svårt att smälta in i den nygamla miljön. ”Nej, de flesta känner jag ju sedan tidigare.”

Inga fritidsproblem
Kärleken till lastbilar var det ja. Naturligtvis har Stefan egenhändigt byggt en veteranlastbil med tillhörande trailer. ”Nåt ska man ju sysselsätta sig med på fritiden!” Och har du vägarna förbi Vallåkraträffen utanför Landskrona senare i år kommer du sannolikt att stöta på Stefan och hans veteranlastbil.

Välkommen tillbaka och lycka till, Stefan!


Lastbil 2006 på Elmia 23–26 augusti

Den 23 augusti drar de tunga lastbilarna in på Elmia i Jönköping. Det är med andra ord dags för branschen att stråla samman för att ta del av alla nyheter som visas upp i montrarna. I år har vi tre fullmatade montrar: Inomhus på plats D01:20 och utomhus BPW-Infomobilen på U402 samt Josts System KKS på U308.

Välkommen in för en pratstund, bekanta dig med våra produkter och tveka inte att fråga ut våra specialister, de har svar på det mesta.

Vi ses på Elmia i Jönköping!

Nyheter

Jost Easy Drive

Några fördelar:

 • stannar automatiskt vid motstånd mot marken samt vid maximalt uppvevat läge
 • idealisk för trånga uppställningsplatser eller vid frekvent till- och frånkoppling av trailer
 • kan eftermonteras både på alla äldre E-serie ben och nyare Modulserien
 • kan skötas manuellt med vev
 • sparar tid och energi samt ger ökad säkerhet.

Jost Lubetronic

Smörjpatron med elektronisk sensor som doserar och smörjer låsklon på vändskivan. Räcker 3 år eller 30.000 mil (garanti).

Några fördelar:

 • Hög slitagetolerans även med liten mängd fett
 • Går att köra utan fett under kortare tid i nödfall
 • Högkvalitativt fett och frekvent smörjning ger lång livslängd
 • Arbetstemperatur -20 C – +70 C
 • Elektronisk dosering reducerar kostnader och miljöpåverkan.

Lätt stötdämpare från BPW

Stötdämparen 02.3722.83.00 är en vidareutveckling av stötdämparen 02.3722.14.00.

Den nya stötdämparen ger dig en rad fördelar:

 • Mycket bra dämpningsegenskaper genom en tekniskt optimerad karaktäristik och förbättrad följsamhet
 • Skyddsrörets diameter har minskats från 82 till 75 mm (nedre röret från 72 till 65 mm) vilket ger förbättrat monteringsutrymme
 • Vikten reducerad med ca 1 kg
 • 100 % utbytbarhet med tidigare utförande.

KABE på kurs

FOMAs Marcus Lönnqvist i undervisningstagen vid servicekursen för KABEs husvagnsåterförsäljare.

Sedan många år tillbaka håller FOMA servicekurser för de två stora svenska husvagns-tillverkarna KABE och SoliferPolar. Detta sker i samband med företagens återförsäljarträffar. Deltagarna kommer bl.a. från Sverige, Norge, Finland och Holland.

Utbildningen innehåller såväl teori som praktiska övningar på vagnens chassi. Vidare behandlas bromsarnas och hjulupphängningens konstruktion, funktion samt service och underhåll. Nu senast var den nya påskjutsbromsgenerationen, -2 (”streck2”) i fokus för uppmärksamheten.

Men lika värdefull som kunskapen om nya tekniska landvinningar är möjligheten att komma samman under angenäma former och utbyta erfarenheter och delge varandra användbara tips.


Josts sensorkopplingssystem håller trailern på plats

Med SKS sensorkopplingssystem kan du alltid känna dig säker på att din trailer är på plats.

Låsningsfunktionen och kontakten vid KingPin övervakas av två sensorer medan en tredje sensor känner av höjden mot trailern och indikerar på fjärrindikatorn i hytten att man ligger rätt i höjd för tillkoppling.

Med några enkla knapptryck sköter du till- och frånkopplingen från din förarplats. Ytterligare en fördel är att du slipper lösgöra låsklon med hjälp av handtaget vid frånkoppling, vilken ofta kärvar eller griper kring KingPin.

Med Josts SKS löper du inte risken att lägga KingPin ovanpå skivan och köra i väg i tron att trailern är kopplad – kanske för att du inte kunnat se om KingPin varit i rätt position.


Husvagnsmässan Elmia 7-10 september

Mellan den 7 och 10 september väntar vi många besökare till vår monter B02:70 på Husvagnsmässan på Elmia i Jönköping, årets absoluta höjdpunkt för alla som är intresserade av husvagnar och husbilar.

Här kan du ta del av nyheterna ur vårt omfattande program inom den lätta sektorn. Våra specialister är naturligtvis på plats och ger dig all den information du behöver.

Vi hjälper dig till en bättre och säkrare rullande fritid!

Här har du några smakprov på nyheter som visas i vår monter.

 • BPW visar bl.a. chassi och axlar samt påskjutsbromsar,
  däribland den nya ZAF-2.
 • Otto Just heter vår leverantör av hjul och fälgar. I vår monter visas ett urval av de senaste nyheterna.
 • Vi har det mesta och bästa av släp- vagnsbelysning för den lätta sektorn: Lampor, reflexer, arbetsbelysning, varningslampor och mycket mera.
  Jokon är vår leverantör.
 • Från Winterhoffs produktprogram visar vi stabiliseringskopplingen WS-3000, som kan utrustas med lås som är testat och godkänt av Stöldskyddsföreningen

En spännande höst väntar!

”Efter en hektisk höst och vår har jag lärt känna FOMA, produkterna, våra kunder, leverantörer och inte minst vår personal!” Fredrik Moritz, nytillträdd VD på FOMA konstaterar att det är härligt att vara på gång på allvar. ”Det här känns mycket bra!”

Fredrik menar att FOMA har en stark och solid grund att bygga vidare på. ”Det är i och för sig ingen överraskning, vi är marknadsledande på den svenska marknaden med högkvalitativa produkter, god service och ett mycket väl fungerande team, faktorer som gör att jag ser positivt på vår framtida utveckling.”

Fredrik berättar vidare att man just nu jobbar med införandet av streckkodssystem på lagret. ”Detta ger oss en ännu snabbare och effektivare logistik vilket våra kunder kommer att ha stor fördel av.” Jobbet beräknas vara slutfört under våren 2007.

Hösten ser ut att bli spännande. ”Ja, vi satsar stort på främst Elmia Lastbil och Elmia Husvagn & Husbil i Jönköping. Därutöver deltar vi på mässor i Tyskland. Vi hälsar våra kunder hjärtligt välkomna till våra montrar och alla spännande nyheter.”

Till sist hoppas Fredrik att alla haft en riktigt skön och avkopplande sommar!

Fredrik Moritz
VD FOMA