Kundreportage – Osby Svetsverkstad AB

På industriområdet i Osby huserar Osby Svetsverkstad AB sedan många år tillbaka. Det lilla familjeföretaget används ofta för att bygga specialdesignade stålhallar och stålbyggnader för de mest skiftande behov och önskemål. Vi har stämt möte med Sven Wästergård, företagets VD och ägare. I ett gemytligt kök samtalar vi med Sven och hans hustru Zenitha, ackompanjerad av familjens två hundar.

Osby Svetsverkstad grundades av Erik Wästergård 1949 med inriktning på service och reparationer av jordbruksredskap. Verksamheten utökades under 50-talet med byggnadssmide då det byggdes många villor som behövde bl a balkonger och räcken. I slutet av 50 talet bestod jobben till stor del av att bygga hjälpmaskiner, arbetsbänkar och andra hjälpmedel. 1959 byggde de en traktordragen stenröjningsvagn som var en av de första i sitt slag.

Sven gick fordonsteknisk linje och därefter jobbade han som bilmekaniker i några år. Han kom in i bolaget 1974 och tog sedan över efter sin far Erik 1979.
– Totalt är vi 14 anställda, berättar Sven. Vi har flest kunder från närområdet men vi har byggt även i Göteborg, Stockholm och Umeå. Vi riktar in oss på stålkonstruktioner och service av skogs och entreprenadmaskiner.

Företaget erbjuder även tillverkning av smidesdetaljer, t ex smidesgrindar, räcken och olika speciellt designade smådetaljer. Allt tillverkas och lackas lokalt för att sedan monteras med hjälp av kranbilar på plats. När det gäller lite udda arbeten nämner Sven TV programmet Konstkuppen som sändes i SVT 2013. Konstnären Peter Apelgren skapade en enorm apa och en jättekanin till programmet. Dessa gigantiska 5 meter höga statyer blev fraktade till stranden vid Osbysjön med Osby Svetsverkstads kranbilar.

Osby Svetsverkstad AB använder till sina arbeten en rejäl kranbil som har utrustats med ett komplett flak.
– Jag hade först funderingar på att bygga och svetsa ihop hela flaket själv. Men efter att jag såg den lilla detaljen från Hesterberg som ni ställde ut på mässan i höstas, har jag bestämt mig för att köpa in det från er, berättar Sven.

Det var viktigt att använda så lätt material som möjligt, därför blev Hesterbergs SolidMaster systemet ett perfekt val. Aluminiumet är lätt och tillåter att få lasta så mycket som möjligt.
– Hela projektet med FOMA gick smidigt från att vi skickade in en enkel ritning tills att vi har fått detaljerna levererade. Det var många detaljer, men allt gick otroligt lätt och smidigt att montera. Ni har bra produkter, alla axlar och detaljer är jättebra.