Takhöjdsövervakning i centrum

Ouppmärksam körning med höjt tak ökar bränsle-
förbrukningen och leder ofta till skador vid broar och korsningar.

Hesterberg & Söhne presenterade på IAA 2014 takhöjdsövervakningssystem för vilket de nyligen fick andra priset i kategorin “Component” under rubriken ”Trailer Innovation Award”.

I dagsläget är lastbilsföraren tvungen att gå ur förarhytten för att se om taket är lyft eller sänkt.
I framtiden kommer information om takläget sändas direkt till displayen i förarhytten och om trailern är kopplad till idem telematiksystem, kommer samma information även till transportföretaget.

Detta blir möjligt tack vare takhöjningssystemet LiftMaster i kombination med pålitlig sensorteknik som monteras i hörnen av fordonets överbyggnad. När lastningen påbörjas skickar den integrerade sensorn signal till displayen i förarhytten och till transportföretaget. När lastningen avslutas, återställs taket och sensorn skickar en annan signal till både föraren och backoffice. Det innebär att systemet konstant informerar om takets läge.

 

TrailerInnovationpris – Dirk Miesen, VD för F. Hesterberg & Söhne GmbH & Co och Clemens Mayer med Trailer Innovation-priset.

”Vidareutveckling av LiftMaster innebär ökad insyn i lastnings- och transportprocesserna, både för förarna och transportföretagen. Det blir nästan omöjligt att köra iväg om taket är lyft. Om det skulle hända får både föraren och transportföretaget ett varningsmeddelande via idem telematiksystem”, förklarar Dirk Miesen, VD för F. Hesterberg & Söhne GmbH & Co. KG.

Detta minimerar risken för olyckor när bilen passerar under broar och viadukter. Samtidigt ökar säkerheten och effektiviteten för varje transport, eftersom bränsleförbrukningen ökar vid körning med upphöjt tak.